Social Icons

.

Pages

19 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VENUS PROJECT

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VENUS PROJECT…

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι το Venus Project είναι το σχέδιο που περιγράφει την αυτονόητη δομή και οργάνωση που θα όφειλε να έχει μια ανθρώπινη κοινωνία η οποία θέλει να λέγεται πολιτισμένη.
Μια κοινωνία δηλαδή η οποία θα έχει αφήσει για πάντα πίσω τις «παιδικές της αρρώστιες», τους κάθε λογής ανταγωνισμούς και συγκρούσεις και θα πορεύεται με ασφάλεια σ ένα βιώσιμο και δημιουργικό μέλλον.
Κάπως έτσι, το Venus Project είναι πρώτα απ όλα ένας άλλος τρόπος αντίληψης και κατανόησης του κόσμου μας, του ανθρώπου και των σχέσεών του με τα πάντα γύρω.
Και ίσως, στις αδιέξοδες και δύσκολες μέρες μας, να αποτελεί την μόνη σοβαρή, ρεαλιστική και εναλλακτική πρόταση για ένα ασφαλές μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα τα παλιά πρότυπα και οι παλιές αξίες, όλες οι διαχωριστικές τοπικές παραδόσεις, οι πίστεις και οι κατεστημένοι φορείς, όχι μόνο δεν βοήθησαν στην επίλυση των ανθρώπινων κοινωνικών προβλημάτων και την εξέλιξή μας ως είδος, αλλά στην πάροδο των χρόνων δημιούργησαν πολλαπλά καινούργια και μεγαλύτερα προβλήματα.
Τα κοινωνικά συστήματα που συντηρούνται δυστυχώς ακόμα και σήμερα, απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, βιώσιμο και δίκαιο περιβάλλον για όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους και μας οδήγησαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πολύ επικίνδυνα αδιέξοδα, τον δε πλανήτη και τους πόρους του στην εξάντληση και την καταστροφή.
Έχοντας καθαρή επιστημονική και τεχνολογική γνώση και χωρίς προκαταλήψεις επίγνωση, των αιτιών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα συσσωρευμένα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, το κοινωνικό σχέδιο Venus Project προτείνει το ριζικό επανασχεδιασμό της κοινωνίας και των δομών της, σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας την ίδια στιγμή ένα νέο σύστημα αξιών, μέσα από το οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούν να είναι πλέον τρόπος ζωής και όχι απλές διακηρύξεις επάνω σε χαρτιά, ενώ η σχέση μας με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους δεν θα είναι μια σχέση λεηλασίας με μοναδικό σκοπό το κέρδος, αλλά μια σχέση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των ανθρώπων της γης, με σεβασμό και απαραίτητη προϋπόθεση τη φέρουσα δυνατότητα της γης σε πόρους.
Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος θα δημιουργούσε ένα εντελώς ξεχωριστό, και διαφορετικό από το σημερινό, κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα είχαν τη δυνατότητα να ανθίσουν οι πραγματικές ανθρώπινες αξίες και κατ επέκταση ένας νέος παγκόσμιος πολιτισμός, στον οποίο οι άνθρωποι δεν θα είχαν λόγους πια να συγκρούονται και να αλληλοσκοτώνονται αδιάκοπα, αλλά θα νοιάζονταν, θα συνεργάζονταν και θα δημιουργούσαν από κοινού ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.
Καθοριστικότατος παράγοντας στην μέχρι σήμερα κατεύθυνση των κοινωνιών και του πολιτισμού μας, στην αναπαραγωγή των προβλημάτων μας αλλά και σαφές εμπόδιο στην πραγματική πρόοδο και τις δυνατότητές μας, είναι το παγκόσμιο τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι φορείς που το υποστηρίζουν.
Είναι το χρήμα και η αδιάκοπη επιδίωξη ατομικού οφέλους με κάθε τρόπο.
Το οικονομικό αυτό μοντέλο είναι ο βασικός υπεύθυνος για όλα σχεδόν τα απαράδεκτα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν και πλήττουν τον κόσμο μας ακόμα και σήμερα…φαινόμενα τυφλής και ανούσιας βίας, συγκρούσεων, φτώχειας, ανισοτήτων, στερήσεων, εκμετάλλευσης και αδικίας που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.
Σχεδιάστηκε σε εποχές πραγματικής στέρησης αγαθών και επιστημονικής γνώσης και πλέον κρίνεται απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο.
Στη σύγχρονη εποχή εξυπηρετεί μονάχα μια μικρή παγκόσμια ελίτ σε βάρος όλου του υπόλοιπου πληθυσμού της γης.
Το Venus Project λοιπόν προτείνει μια οικονομία, ένα μοντέλο ανάπτυξης και διανομής των πόρων πέρα από το χρήμα, την Οικονομία Βάση Πόρων.
Ο όρος και το νόημα μιας Οικονομίας Βασισμένης στους Πόρους προήλθε από τον Jacque Fresco.
Είναι ένα σύστημα στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα χωρίς τη χρήση χρημάτων, πίστωσης, αντιπραγματισμού ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος χρέους ή υποτέλειας.
Όλοι οι πόροι γίνονται κοινή κληρονομιά όλων των κατοίκων της γης και όχι μόνο μιας μερίδας ανθρώπων. Η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτό το σύστημα είναι το γεγονός ότι η Γη είναι γεμάτη με άφθονους ανανεώσιμους, ως επί το πλείστον, πόρους.
Η πρακτική τού καταμερισμού των πόρων μέσω των χρηματοπιστωτικών μεθόδων είναι άδικη, άνευ ουσίας, σπάταλη και αντιπαραγωγική για την επιβίωσή μας.
Η οικονομία που βασίζεται στους πόρους θα αξιοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους από ξηρά και θάλασσα, φυσικό εξοπλισμό, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λ.π., για τη βελτίωση της ζωής τού συνολικού πληθυσμού.
Σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους και όχι στα χρήματα, θα μπορούσαμε εύκολα να παράγουμε όλα τα αναγκαία αγαθά και να παρέχουμε ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους.
Οι πόροι για τους οποίους μιλάμε είναι υπαρκτοί, το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας υπαρκτό και υψηλό…
κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μιλάμε για κάτι ουτοπικό, κάτι θεωρητικό και μακρινό…
Το Venus Project παρέχει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης γιατί δεν είναι ένα κλειστό και περιορισμένο σύστημα.
Μονάχα εμείς οι ίδιοι μπορούμε να θέσουμε τους περιορισμούς στην πρόοδό μας.
Αν κάτι χρειάζεται λοιπόν αυτό είναι μονάχα η ανθρώπινη απόφαση για πραγματική πρόοδο και αληθινή εξέλιξη.
Δυστυχώς για όσο ακόμα οι άνθρωποι θα λύνουν τις διαφορές τους με πολέμους και συγκρούσεις το πολιτιστικό μας επίπεδο θα βρίσκεται εγκλωβισμένο στο Α.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, αλλά πολύ πιθανό, το ότι οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να χάσουν πρώτα εντελώς την πίστη τους στους σωτήρες τους, το πολιτικό σύστημα κλπ ή ακόμα να «χρειαστεί» να υποφέρουν και να εξαθλιωθούν πολύ, μέχρι να αποφασίσουν να δουν τον κόσμο μας και έξω από το «κουτί» που έμαθαν για πραγματικότητα...
Τάσος Πετρίδης
Ιδρυτικό μέλος της Πανγαία (The Venus Project)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com